10 jaar BBBB

In 2024 vieren wij zoals gezegd de 10e versie van Bemels Beste Boeren Bergloop. In 2010 kwamen enkele hardloopvrienden in Bemelen op het idee om van hun wekelijks rondje een échte hardloopwedstrijd te maken, en zo is Bemels Beste Boeren Bergloop ontstaan.
Het was overigens niet de eerste loopwedstrijd die in Bemelen werd gehouden. Reeds in 1988 werd een Bergloop georganiseerd in Bemelen in samenwerking met atletiekvereniging Kimbria uit Maastricht. Mede-organisator was No op den Oordt, écht Bemels Beste allertijden, want deze oud-inwoner van Bemelen was ooit zevenmalig Nederlands kampioen op de 5000 en de 10.000 meter én met veldlopen.
Daarnaast hield hij zowel op de 5000 als de 10000 meter het Nederlands record, sterker nog: hij was de eerste atleet in Nederland die onder de 14 minuten dook op de 5000 meter….

Deze loop heeft een aantal jaren bestaan en in 1993 komen we ook nog enkele bekende namen tegen bij de uitslagenlijst. Het was toen een wedstrijd over 13,5 km.

Wanneer de laatste versie van deze loop is verlopen is ons uit onderzoek niet geheel duidelijk geworden. Maar het zou dus circa 17 jaar duren voordat de loop nieuw leven zou worden ingeblazen.
Wat eigenlijk als een leuk idee begin tijdens een trimloopje zou binnen enkele jaren uitgroeien tot een evenement van formaat met zo’n 1000 deelnemers over twee afstanden.
Zowel de wedstrijdorganisatie, het zeer vriendelijke inschrijfgeld, het prachtige parcours en natuurlijk de doortocht door de koeienstal die het “boeren” aspect nog eens benadrukte leverde veel lof en positieve reacties op.

In 2019 was de 10 editie, de jubileum editie dus gepland. Echter de temperaturen waren dusdanig hoog dat de organisatie het onverantwoord vond om deze editie doorgang te laten vinden. Vervolgens kwam het jaar daarna Corona opzetten en kon het evenement wederom géén doorgang vinden.
Omdat het bij enkelen toch bleef knagen hebben deze besloten om in 2024 alsnog een jubileum loop te organiseren. Dit keer hebben zij toenadering gezocht toto de voetbalclub F.C. Bemelen waar op sportpark de Sleutel op 18 augustus 2024 start en finish zal plaatsvinden.