Oude ansichten

In 1892 werd bij de postwet bepaald dat voortaan ook postkaarten met een afbeelding erop door de Posterijen geaccepteerd zouden worden. Dat betekende in Nederland het begin van de prentbriefkaarten. Voor die tijd waren prentbriefkaarten niet zo gewoon en werden alleen bij bijzondere gelegenheden of met nieuwjaar prentbriefkaarten verzonden. Daarnaast waren er enkele hotels die met speciale toestemming een prentbriefkaart mochten vervaardigen.

Hotel Bergrust 8
Ansichtkaart Hotel Bergrust ca 1925

Vanaf 1892 tot 1900 begon de prentbriefkaarten industrie zich te ontwikkelen en het hoogtepunt ligt rond de jaren 1900-1910. Na 1910 neemt het versturen van prentbriefkaarten weer wat af, maar tegelijkertijd met de opkomst van het toerisme zien we toch dat er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van een “vakantiegroet” uit de vakantiebestemming. Hotels en café’s maken op een dergelijke manier reclame voor de omgeving en hun etablissement in de hoop nog meer gasten te trekken.

Met de komst van  fototoestellen, maar later nog sneller door de komst van digitale fotografie, mobiele telefoons en social media lijkt  de prentbriefkaart of ansichtkaart zijn langste tijd gehad te hebben.
Er rest ons niets anders dan het verzamelen van deze herinneringen die een mooi tijdsbeeld geven van deze periode.

(ansichtkaarten zijn afkomstig uit particuliere verzameling)